Koopt u weleens producten bij een niet-Europese webshop? Denk aan oplaadkabeltjes, powerbanks en reisadapters van een Chinese webshop. Deze en andere producten zijn niet veilig, zo blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond. Lees er hier meer over!

In Nederland shoppen we wat af. Zo plaatsen we de ene na de andere online bestelling en ontvangen we pakketjes bij de vleet. Deze online bestellingen doen we niet alleen bij Nederlandse webshops, maar ook bij tal van buitenlandse shops. Denk bijvoorbeeld aan Aziatische of Amerikaanse shops als AliExpress, Alibaba, Wish, LightInTheBox, Amazon en eBay. Hier bestellen we de meest uiteenlopende artikelen tegen spotprijzen, zoals elektronica, kinderspeelgoed, kleding, sieraden en cosmetica. Onlangs deed de Consumentenbond onderzoek naar de kwaliteit van producten van niet-Europese webshops. Wat bleek? Twee derde van alle onderzochte producten voldoen niet aan onze veiligheidseisen en zouden niet in Nederlandse winkels verkocht mogen worden. 
 

Producten voldoen niet aan de veiligheidseisen

Het onderzoek van de Consumentenbond was omvangrijk. Zo bestelden de onderzoekers 250 producten bij populaire webwinkels als AliExpress, Wish, Amazon, LightInTheBox en eBay. Hier werden uiteenlopende producten besteld, zoals kinderproducten, elektronica, cosmetica en sieraden. Twee derde van alle onderzochte producten voldoen niet aan onze veiligheidseisen. Ze bevatten schadelijke stoffen, de informatie op de labels was niet volledig en de producten waren ronduit gevaarlijk. Dit gold bijvoorbeeld voor de onderzochte powerbanks, USB-laders en reisadapters: driekwart van deze producten voldeden niet aan de veiligheidseisen, want ze kunnen een schok geven, oververhit raken, smelten en in brand vliegen. 
 

Lees het volledige onderzoek

Naar aanleiding van het onderzoek raadt de Consumentenbond dan ook aan om geen kinderproducten, elektronica, cosmetica en sieraden te kopen bij webshops en platformen buiten de Europese Unie (EU). Wilt u meer informatie over het onderzoek van de Consumentenbond? Lees het volledige onderzoek terug op de website.

Geschreven op